Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ


Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι τα τρία βασικά συστήματα του ανθρώπινου σώματος -το νευρικό, το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό - συνδέονται μεταξύ τους. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι τα συναισθήματα και το σώμα δεν είναι δύο οντότητες ξεχωριστές, αλλά είναι οργανικά αλληλένδετες με άρρηκτο τρόπο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι ίδιες χημικές ουσίες που δρουν ευρύτερα τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτές που βρίσκουμε συχνότερα στις περιοχές των νεύρων που ρυθμίζουν τα συναισθήματα.
Και τα συναισθήματά μας πάντοτε επηρεάζονται από το είδος των σκέψεων που συνηθίσαμε να έχουμε από μικρά παιδιά. Αυτά που μάθαμε χωρίς την βούλησή μας από το περιβάλλον που μεγαλώσαμε, από τα πρότυπα τα γονικά και όχι μόνο.  Μοιάζει να είμαστε εθισμένοι με κάποιον τρόπο στην χαρά, στην λύπη, στην μιζέρια, στην στενοχώρια, στη αυτολύπηση κ.ά.
Οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις που έχουμε, είναι ριζωμένες στα κύτταρα μας και στο DNA μας. Επειδή βρίσκονται στο DNA μας οποιαδήποτε ασθένεια που εκδηλώνεται σε μας μπορεί να περάσει πιθανόν και στις επόμενες γενιές . Με την πάροδο του χρόνου οι αρνητικές σκέψεις και οι πεποιθήσεις μπορεί να εκδηλωθούν ως σωματική ασθένεια. Έτσι αρνητικά μοτίβα σκέψης που δημιουργούν βαριά και ανυπόφορα συναισθήματα όπως θυμό, μνησικακία, άγχος, εκδικητικότητα, παράγουν ισχυρές εσωτερικές συγκρούσεις που τις περισσότερες φορές λειτουργούν σε ασυνείδητο επίπεδο και πιθανότατα θα οδηγήσουν σε σωματικές ασθένειες.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ενδεικτικά την αύξηση της αρτηριακής πιέσεως, ημικρανίες, καρδιαγγειακά νοσήματα, ψυχικά νοσήματα, διαταραχές ύπνου, βαριές μορφές κατάθλιψης  και ενίοτε ανίατες ασθένειες. Πολλές από αυτές τις ασθένειες ενδείκνυται να αντιμετωπιστούν με φάρμακα και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ σκληρά φάρμακα που έχουν σοβαρές παρενέργειες στο σώμα μας.
Οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα που περνούν από το μυαλό σας δεν επηρεάζουν μόνο γεγονότα του τώρα , αλλά και μακροπρόθεσμα είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου. Αν για πολλά χρόνια όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα στοιβαχθούν στο υποσυνείδητο, τότε θα είναι δύσκολο κάποιος να κρατήσει τον εαυτό του σε ένα επίπεδο λειτουργικό και υγιές.
Η αλλαγή των αρνητικών προτύπων σκέψης σε θετικό τρόπο, θα είχε θεαματικές υγιείς επιπτώσεις στη ζωή  σε συναισθηματικό , πνευματικό και σωματικό επίπεδο . Όχι μόνο θα παρατηρούσαμε  θετικές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή, αλλά επίσης θα αρχίζαμε να διακρίνουμε ότι και πολλοί άνθρωποι γύρω μας θα είναι όλο και πιο θετικοί , λόγω της επιρροής μας.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αριθμητικά κάποια βήματα για αλλαγή των σκέψεων και των συναισθημάτων, όπως εντοπισμό αυτών, προσπάθεια να μεταλλαχθούν σε θετικά.
Θα μπορούσαμε επίσης να συμβουλεύσουμε  την επιλογή θετικών και ευχάριστων ατόμων  για παρέα, ή να σκεφτόμαστε θετικά για τον εαυτό μας και να τον φροντίζουμε με αγάπη.
Πώς θα μπορούσαν να υλοποιηθούν όλα αυτά τα θετικά βήματα αν το υποσυνείδητο είναι γεμάτο από αρνητικές πεποιθήσεις και μάλιστα άγνωστες σε μας, που μας ταλαιπωρούν χωρίς να μπορούμε να τις προσδιορίσουμε και να ανακαλύψουμε τις θεμελιακές αιτίες αυτών.
Μοιάζει όλο αυτό να είναι σαν ένα τεράστιο οικοδόμημα γεμάτο και φορτωμένο με ιδέες, πεποιθήσεις, συναισθήματα, σκέψεις που ασφυκτιούν εκεί μέσα και εμείς καλούμαστε κάθε φορά να μπούμε και να ψάξουμε κάποιο από αυτά και να το θεραπεύσουμε. Εφικτό; Θα έλεγα αδύνατον και αν είναι εφικτό σίγουρα θα είναι χρονοβόρο.
Το μόνο που θα γκρέμιζε ένα τέτοιο σταθερό οικοδόμημα είναι να αρχίζαμε να σείουμε τους θεμέλιους λίθους του και με τον τρόπο αυτό να γκρεμίζαμε το οικοδόμημα για να χτίσουμε ένα καινούριο με υγιή υλικά.
Η Vianna Stibal μέσα από την τεχνική του Theta Healing (ΘΗΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ) μας δίδαξε τον τρόπο που μπορούμε να βρούμε τους θεμελιακούς λίθους του οικοδομήματος και μέσω της τεχνικής  αυτής να καταρρίψουμε με ασφαλές τρόπο το οικοδόμημα αυτό (θεμελιακές αρνητικές πεποιθήσεις)  και να θεμελιώσουμε ένα καινούριο οικοδόμημα με γερές και υγιείς βάσεις(θετικές πεποιθήσεις).
Με σκοπό για μια πιο ευτυχισμένη και ισορροπημένη ζωή, μέσα από εύκολα μονοπάτια, μέσα από επιλογές συνειδητές που μόνο χαρούμενους και ευτυχισμένους θα μπορούσαν να μας κάνουν εφόσον οι δημιουργοί πλέον αυτού του οικοδομήματος θα είμαστε εμείς οι ίδιοι. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου