Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Η ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΟΛΟΥΣ !

     Πάντα υπάρχει κάτι για να είμαστε ευγνώμονες ! Υγεία, οικογένεια, φίλοι, τροφή….
     Το αίσθημα της ευγνωμοσύνης μπορεί να επηρεάσει θετικά όλους τους παράγοντες της ζωής ενός ατόμου. Ο δόκτωρ Jeffrey Froh  , καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Hofstra, μελετά τις συνέπειες που έχει η ευγνωμοσύνη  στα παιδιά. Ο καθηγητής και η επιστημονική του ομάδα, εξέτασαν την ψυχολογική διάθεση άνω των χιλίων μαθητών και διαπίστωσαν ότι όποιοι ένιωθαν εντονότερα το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης είχαν καλύτερους βαθμούς και περισσότερους φίλους. Επίσης, αποδείχθηκε ότι οι περισσότερο ευγενείς μαθητές που εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους λέγοντας «ευχαριστώ», ήταν πιο ευτυχισμένοι.
        Αν υπήρχε ένα νέο φάρμακο θαύμα στην αγορά που θα μπορούσαν να πάρουν τα παιδιά να συμπεριφέρονται καλύτερα , να βελτιώσουν τους βαθμούς τους ,να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι , να αποφευχθούν οι επικίνδυνες συμπεριφορές , πολλοί γονείς σε όλο τον κόσμο θα ήταν πρόθυμοι να αδειάσουν τον τραπεζικό λογαριασμούς τους για να το αποκτήσουνΑυτή η θαυματουργή θεραπεία θα μπορούσε να είναι η ευγνωμοσύνη .
      Η επιστήμη έχει δείξει ότι η ευγνωμοσύνη είναι ένα από τα πιο πολύτιμα και σημαντικά συναισθήματα που έχουν οι άνθρωποι . Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ευγνώμονα παιδιά είναι πιο γενναιόδωρα και συνδέονται ευκολότερα με τις γειτονιές και τις κοινότητες τους , έχουν πιο ικανοποιητικές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους , και έχουν περισσότερη αυτοπειθαρχία .           Ευγνωμοσύνη είναι μια αρετή που ο καθένας μπορεί να καλλιεργήσει . Τα παιδιά βομβαρδίζονται καθημερινά από διάφορα μηνύματα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το πώς να ενεργούν , πώς να ντύνονται , τι να αγοράσουν, πώς να περνούν το χρόνο τους ... εν ολίγοις , ποια να είναι . Τα μηνύματα αυτά κλέβουν την  αυθεντικότητα τους , με αποτέλεσμα χαμένες ευκαιρίες από το να γίνουν περισσότερο ευγνώμονες . Όταν δεν έχουν οριστεί τα όρια , η τεχνολογία παίρνει τα παιδιά από την παρούσα στιγμή και δεν τους επιτρέπει να έχουν επίγνωση του τι κάνουν και με ποιους είναι . 
      Με υπομονή και επιμονή , οι ενήλικες μπορούν να κάνουν τα παιδιά πιο ευγνώμονα . Και όταν το κάνουν , θα αντιμετωπίσουν τη μετασχηματιστική δύναμη της ευγνωμοσύνης
     Τα παιδιά μας θέλουν να είναι σαν κι εμάς. Εμείς τους δίνουμε το προσχέδιο για το πώς να μιλήσουν, πώς να φερθούν  και σε ποια πλαίσια. Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μέσα από τα λόγια, το γράψιμο,μικρά δώρα ή πράξεις αμοιβαιότητας είναι τρόποι που μπορούν να διδάξουν ένα παιδί πώς να είναι ευγνώμων.
Πρέπει να περνάμε περισσότερο  χρόνο με τα παιδιά και να είμαστε προσεκτικοί όταν είμαστε μαζί τους. Δίνοντας στο παιδί ποιοτικό χρόνο τους διδάσκουμε τη γλώσσα της αγάπης, το μεγαλύτερο δώρο. Ας απολαύσουμε την κάθε στιγμή μαζί τους, μεγάλες και μικρές, απελευθερωμένοι από περισπασμούς ,δίνοντας όλο τον χρόνο σε αυτά και στην στιγμή που μοιραζόμαστε.
Να υποστηρίζουμε την αυτονομία του παιδιού μας σε πλαίσια δημοκρατικά, σταθερά και ασφαλή. Αυτό θα ενισχύσει τις οικογενειακές σχέσεις, να βελτιώσει την ατμόσφαιρα στο σπίτι μας, και θα βοηθήσει να εκδηλωθούν οι δυνάμεις και τα ταλέντα τους, απαραίτητα συστατικά για την δημιουργία παιδιών με ευγνωμοσύνη . Για να ενισχύσουμε την ευγνωμοσύνη τους, ακόμη περισσότερο, να θυμόμαστε να απολαμβάνουμε τα επιτεύγματα τους μαζί τους, και να τα ενθαρρύνουμε να ευχαριστούν εκείνους που τους έχουν βοηθήσει να πετύχουν τους στόχους τους.
   Η κοινωνία χρειάζεται απεγνωσμένα να αξιοποιήσει τη δύναμη της ευγνωμοσύνης .Δεν είναι η ευτυχία που μας κάνει να είμαστε ευγνώμονες, αλλά η ευγνωμοσύνη που μας κάνει ευτυχισμένους.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου